Innehåll som Google gillar – del 1

Mer än 50 procent, ibland så mycket som 70-90 procent, av alla våra besökare kommer från Google. Sökmotorn är på så sätt ett enormt viktigt verktyg för universitets synlighet. I en serie blogginlägg tittar vi därför närmare på ämnet sökmotoroptimering. Och först och främst ska vi reda ut vad Google och andra sökmotorer gillar för typ av innehåll och webbplatser.

Sökmotoroptimering är en hel vetenskap, och det finns en mängd litteratur skrivet i ämnet. Här på bloggen kommer vi framöver att sammanfatta våra bästa tips kring sökordsanalys, sökordshierarki och hur du ökar kvalitén i klicken på Google. Men nu till vad Google och andra sökmotorer gillar bäst:

1. Relevant och aktuellt innehåll
För att synas högt upp i sökmotorer bör du uppdatera din webbplats ofta med både små som stora textförändringar. Äldre sidor med aktuellt innehåll som inte behöver ändras så ofta, är det bra att ändra datumet på. Om en sådan sida nås via en sökning och datumet ligger några år tillbaka i tiden finns en risk att innehållet uppfattas som inaktuellt, både av sökmotorer och besökare.

2. Långa och matnyttiga texter
Google prioriterar långa uttömmande texter framför korta. Det beror bland annat på att Google vill ge kvalitativt svar på sökfrågor och då krävs det oftast längre texter. En rekommendation är därför minst cirka 500 tecken. Ju mer relevant och matnyttigt innehållet är, desto större är sannolikheten att läsaren refererar och länkar till sajten. Sådana så kallade “backlinks” premieras av sökmotorerna, och ger bättre ranking. En längre text ställer dock högre krav på presentationen. Se därför till att ha en tydlig struktur för att underlätta läsningen. Skriv till exempel en tydlig ingress, ge mellanrubrikerna ett innehåll och satsa på korta textstycken.

3. Unikt innehåll
Sökmotorer filtrerar gärna bort dubblerat innehåll (via det så kallade Duplicate Content-filtret) och chanserna att synas i sökresultatet minskar markant om texten är kopierad. Sträva därför efter unikt innehåll på hela din site och undvik copy-paste.

4. Användarvänlig webbplats
En snabb webbplats ger en bättre användarupplevelse och därmed en bättre sökplacering. Bilder och filmer ska därför ha rätt storlek och format för att sidan ska laddas snabbt. Gör även ditt innehåll lättläst och sökoptimerat genom att lyfta fram texten designmässigt med ingress, rubriker och listor.

5. Sökmotorvänlig länkadress/URL
För att skapa sökvägar som kan tolkas av både sökmotorer och besökare är det viktigt att länkadressen är kort, begriplig och unik. Låt dessutom gärna adressen innehålla sökord/fraser du optimerar den för (mer om hur kan du läsa om i kommande inlägg).

6. Alternativtext för ökad tillgänglighet
Sökmotorer ser inte vad en bild eller video föreställer. Gör det möjligt att tolka innehållet via beskrivande texter i alternativtextfältet. På så sätt ökar du både tillgängligheten för den som får sin webbsida uppläst, men även chansen att synas i bildsök.

För fler bra tips läs gärna Googles egna handbok om sökmotoroptimering eller Göteborgs universitets tips kring Sökmotoroptimering på Medarbetarportalen.

Hej Albin – vad händer i pilotprojektet?

2019 ska nya gu.se lanseras men redan nu påbörjas arbetet med pilotenheter. På så sätt skapas en kontext för redaktörer och webbens nya koncept, roller och samarbetsformer kan testas och utvecklas löpande. Ett av webbens första pilotprojektet är Centrum för Hav och samhälle och här berättar deras kommunikatör Albin Dahlin om det pågående arbete.

Hej Albin, vad arbetar ni med i pilotprojektet?
– Hittills har det mest handlat om att kartlägga hur vi arbetar med webben idag och vilka funktioner och arbetssätt vi skulle vilja se på den nya webben. Vi har också varit med i diskussionerna om hur innehåll ska presenteras på den nya sidan, och hur redaktörsorganisationen kan tänkas fungera.

Var är era förhoppningar på nya gu.se och den nya redaktörsorganisationen?
Förhoppningen är att vi ska nå ut bredare med innehåll till relevanta målgrupper. Fokus på innehåll istället för organisation. Förhoppningen är också att webbarbetet ska bli mer prioriterat och professionaliserat.

Hur har ni tidigare arbetet med webben?
­– Vi har jobbat allt mer fokuserat de senaste åren med att skapa bra och relevant innehåll på webben. Mer nyheter och större satsning på bild och video. Vi har också lagt större fokus på att jobba med sociala medier. Det stora problemet idag är att innehållet inte når ut till så många då det ligger dolt långt ner i strukturen på den nuvarande webben.

Varför anmälde ni er som pilotprojekt för den nya webben?
– Centrum för Hav och samhälle har till uppdrag att lyfta fram och synliggöra all marin verksamhet på Göteborgs universitet. Sedan starten av centret har vi arbetat med att skapa en digital ingång eller portal för all marin verksamhet inom GU. Tanken med webbsatsningen är att fånga upp hela bredden av det marina arbetet, och inspirera besökaren till att lära sig mer, delta i olika aktiviteter, ta del av nyheter, kanske utbilda sig, påbörja forskarutbildning och på olika sätt nå en större medvetenhet kring havet och dess relation till människan och samhället. Ett koncept togs fram av en extern webbyrå men efter diskussioner med den centrala kommunikationsenheten på Göteborgs universitet beslutade vi att istället jobba inom det nya webbprojektet, och vara med och skapa funktioner som gör det möjligt att lyfta fram och samla alla marina frågor inom universitetet på den nya webben.