Lanseringen är klar, de mest akuta buggarna är fixade och det är dags att blicka framåt mot höstens prioriteringar inom webbutvecklingen.
Vi kommer att ha ytterligare leveranser under hösten innan webbprojektet avslutas. I dessa kommer vi att prioritera buggfixar snarare än utveckling av ny funktionalitet, så att det vi har är stabilt innan vi kastar oss in i något nytt.
Vi har tidigare kommunicerat en plan över höstens leveranser. Det var en ambitiös plan som vi redan nu ser att vi inte kommer att lyckas hålla. Det finns flera anledningar till det.
- Svårigheter att estimera – hur lång tid saker tar att utveckla. Även svårt att förutse hur mycket arbete som måste läggas på felsökning och korrigering av buggar.
- Komplexa integrationer – beroenden mellan olika system.
- Corona – bl.a. svårigheten att rodda ett stort projekt när alla sitter på olika fysiska platser samt en hel del sjukdom och VAB.
- Färre utvecklarresurser – vi kommer ha mindre utvecklarresurser under hösten än vad vi trott tidigare.
Därför kommer vi i fortsättningen inte ange några datum för när vi levererar vad, utan istället berätta när det närmar sig.
Höstens prioriteringar
Det vi kommer att fokusera på i höst är:
- Dokumentation och överlämning till förvaltning
- Driftsäkring av webben
- Kurs och programkatalogen
- Multisite – utredning
- Portfolio – utredning
- Kritiska buggar
Dokumentation och överlämning till förvaltning
Webbprojektet löper till och med oktober. Därför kommer vi under hösten att fokusera på dokumentation och överlämning till förvaltning, innan alla konsulter och andra involverade försvinner.
Driftsäkring av webben
Här handlar det om att se till att vår webbplats alltid är tillgänglig för både besökare och er redaktörer – att bevaka att allt fungerar som det ska. Vi måste också säkerställa att vi har en releaseprocess som inte innebär att siten ligger nere när vi releasar, nu när vi levererar till en miljö som är live.
Kurs och program
Vi fokuserar på funktionalitet som inte hanns med till lanseringen. Till exempel ska man kunna presentera studievägledare som funktion istället för en person på kurs- och programsidor och en helt ny katalog för alla utbyteskurser ska lanseras. Det kommer även bli möjligt att ha puffar på kurs- och programsidorna som går till Drupalsidor.
Multisite
Det vi kallar multisite är en slags hotellsiteslösning, alltså för sidor med egen webbadress som ska ligga i Drupal på våra servrar. Gäller de som har fått godkänt att ha en egen webbplats utanför gu.se. Projektet kommer börja ta fram en lösningsidé under hösten. Men det dröjer till 2021 innan vi kan ha en färdig lösning. Det betyder att de webbplatser som idag ligger i Infoglue kommer att få ligga kvar i infoglue tills vi har en lösning på plats.
Portfolio – utredning
En portfolio-lösning ska göra det möjligt för studenter och lärare visa upp sina alster. Här behöver vi göra ett utredningsarbete och involvera konstnärliga fakulteten innan vi kan påbörja själva webbutvecklingen.
Kritiska buggar – utredning
Vi får löpande in buggar från verksamheten och vi bedömer kontinuerligt vilka av dessa som är allvarliga. Buggar som klassas som kritiska avser vi att ta hand om omgående.