Ämnen på nya webbplatsen

Här kommer efterlängtad information om arbetet med en gemensam uppsättning ämnen för vår utbildningskatalog.

Status just nu (maj-juni 2020)

Arbetet har startat men kommer tyvärr inte att vara klart till lanseringen. Vi vill göra ett grundligt arbete med de gemensamma ämnena, då krävs mer tid. Bland annat för att presentera arbetet i utbildningsnämnden och sätta ihop en referensgrupp. 

Det här behöver du göra

Du som redaktör behöver lägga upp information som motsvarar ämnessidorna, som en tillfällig lösning till lanseringen.

  • Flytta ämnesrelaterad information från era nuvarande webbplatser till informationssidor på era lokala webbytor, se exempel nedan (inte Utbildningssida som det var tänkt från början).
  • Webbredaktörerna på fakultetsnivån sammanställer vilka sidor som är relevanta för respektive område.
  • Från de centrala områdessidorna länkar utbildningsredaktören till de sidor ni skapat på era lokala webbytor (istället för till centrala ämnessidorna som det var tänkt från början).
  • Besökaren hittar alltså till de nya sidorna från de centrala områdessidorna och från era ”Studera hos oss”-sidor.
  • På sikt är alltså tanken att skapa centrala ämnessidor, dessa ersätter då den tillfälliga lösningen.

Exempel på ämnesrelaterad information

På dagens webbplatser finns det en viss typ av utbildningsinformation som har som syfte att: 

  • Ge besökaren en översikt för vilka utbildningar som vi ger inom ett visst ämne och hänvisa vidare till kurs- och programsöken.
  • Marknadsföra ämnet, berätta om vad som är roligt, om arbetsmarknaden mm. (jämför hur vi skriver om program).

Besökaren har såklart behov av att ta del av den här informationen även i framtiden. Till viss del kan vi ta hand om det behovet på de nya kurs- och programsidorna, och till viss del på de gemensamma områdessidorna. Men det finns också mycket information som inte får plats på de ställena. Det är detta som vi kallar för ämnesrelaterad information. 

Här är några exempel från dagens webbplats:

Områden

Jörgen Ölund, som är ny utbildningsredaktör, mejlar till webbredaktörer på fakulteterna med inbjudan till ett möte om innehållet på områdessidorna.

Hör såklart gärna av er till Pontus Sundén eller Jörgen Ölund med frågor och funderingar. Helst via formuläret till webbsupporten.

Det här är ett av flera blogginlägg som beskriver den nya digitala kurs- och programkatalogen. Läs gärna de andra inläggen och informationen i medarbetarportalen för delprojekt Kurser och program.

Instruktioner för ny innehållstyp i Drupal – utbildningssida

Nu är funktionen utbildningssida släppt i Drupal. Här kommer information om hur det fungerar och var du hittar instruktioner.

Vad ska den nya innehållstypen användas till?

Innehållstypen ”Utbildningssida” ska användas till det mesta som handlar om utbildningsinformation. När du skapar en sida väljer du också vilket användningsområde den ska ha. Kontakta webbsupporten om du saknar ett användningsområde eller är osäker kring placeringen av innehåll.

Användningsområden:

  • De flesta användningsområden hänger ihop med H2-rubrikerna som ni känner igen från kurs- och programsidorna, Efter studierna, Arbetsprov, Praktik m.fl. (Dessa har vi tidigare kallat ”satellitsidor”).
  • Information kopplad till en ny H2-rubrik på kurssidorna: ”Skalmaster” eller ”Rekommenderad studiegång”. De ska användas av institutioner som behöver förklara hur en viss studiegång, ett antal kurser, leder fram till en specifik examen.
  • Program med inriktning (sk. ”guidesida”) ska innehålla en översikt över programmets inriktningar och länkar till respektive ”Akeneo-sida”. Gäller program som har inriktningar i Gubas tillfälle (och i nuvarande katalog).
  • ”Annat erbjudande för inresande utbytesstudenter” innehåller information för den internationella webben som kompletterar ”vanliga” utbyteskurser. Din kollega som är ansvarig för utbytesstudier vet mer.
  • Ämnesöversikt – information om denna kommer i separat mejl.

Samtilga användningsområden är kopplade till kurs- och programsidorna som skapas i Akeneo. Redaktören för de berörda kurs- och programsidorna i Akeneo behöver lägga in länkar till Utbildningssidorna i Drupal – det är med dessa länkar som besökarna hittar till sidorna.

Vem kan jobba med innehållstypen utbildningssida i Drupal?

Webbredaktörer kan skapa och redigera utbildningssidor i Drupal. Lättredaktörer kan endast redigera sidorna i Drupal.

Förkunskap: Drupalutbildning och studentrekryteringsutbildningen. Alla redaktörer som har åtkomst till den riktiga Drupal-miljön (som man får när man gjort klart Drupalutbildningen) har fått den nya innehållstypen utbildningssida. Om du inte är anmäld som redaktör för Drupal och ska jobba med utbildningssidorna i Drupal behöver din chef kontakta webbsupporten och meddela det. Du kommer då få en länk till en digital Drupalutbildning som du kan gå när du vill. Har du inte redan gått studentrekryteringsutbildningen så behöver du gå den när den ges igen i höst.

Instruktioner

Så här skapar du en utbildningssida i Drupal
Beskrivning av sidmallar

Lägg in länkar i Akeneo PIM