Höstterminen är här och i webbutvecklingsprojektet har utbildningarna i studentrekrytering dragit igång. Redaktionella utbildningar för lättredaktörer och webbredaktörer kommer ske i september – oktober. I november är det äntligen dags för redaktörer att få utbildning i Drupal och därefter få tillgång till att arbeta i verktyget.
Utbildningar i Drupal
Utbildningen i Drupal kommer att ges online via Canvas vilket innebär att du kan genomföra utbildningen i den takt som passar dig vid egen dator. Upplägget kommer att bestå av instruktionsfilmer och övningsuppgifter . Du kommer att genomföra utbildningen i en särskild kurswebbplats. Du kommer även att få besvara frågor kopplade till utbildningen.
Efter genomförd utbildning kommer du att få behörighet i Drupal och kunna börja ditt arbete med de nya webbsidorna.
Drupal, en första version
Den första versionen av Drupal kommer att kompletteras under våren 2020 och även senare. Du som redaktör kommer därför behöva fokusera på de innehållstyper som är färdigutvecklade, som till exempel informationssidor eller så kallade genomgångssidor med bildpuffar. Viss funktionalitet och vissa innehållstyper, som till exempel formulär och kalenderinlägg måste tyvärr vänta till våren nästa år.
Programmerarna arbetar för fullt med att utveckla för gu.se och det kommer successivt under våren läggas till mer funktionalitet.
Drupalstugor
Projektet kommer att erbjuda Drupalstugor under våren 2020. Det blir ett extra stöd för dig som är redaktör där du kan få hjälp direkt på plats.
Prioritering av arbetet
Att skapa innehåll och bygga webbsidor kommer ta mycket tid för redaktörer och det kommer att vara en arbetsam period fram till lanseringen i juni 2020. Många redaktörer arbetar med webbsidor både på den externa webbplatsen och i portalerna och behöver därför prioritera sin arbetstid. Vår rekommendation är därför att fokusera på arbetet i Drupal och inte bygga några nya statiska webbsidor på den externa webbplatsen i InfoGlue, om det inte är absolut nödvändigt. Det viktiga under det kommande året är att se till att informationen är aktuell och uppdaterad.
Arbetet med den nya webbplatsen i Drupal påverkar även Studentportalen och Medarbetarportalen. Om ni behöver bygga nya sidor i portalerna är det viktigt att ni undersöker behov och utgår från analyser. Då InfoGlue ska sluta användas även för portalerna på längre sikt är det klokt att fokusera på att förvalta de sidor ni redan har och säkerställa att informationen är aktuell och korrekt. Dra inte igång några stora utvecklingsprojekt om det inte är absolut nödvändigt. Om ni behöver skapa ny information så fokusera på att skapa bra innehåll, som även kan fungera på framtida plattformar, framför att lägga tid på att bygga avancerade sidor i InfoGlue.
Frågor?
Hör gärna av er till webbprojektet@gu.se med era frågor och funderingar