Epostadresser i klartext

Vid ett par tillfällen den senaste tiden har vi fått frågor om det är en bra idé att publicera epostadresser i klartext eller inte. Detta är ett exempel på en fråga där inställningen har förändrats över tid, idag betraktas detta inte längre som ett problem. 

För några år sedan, när problemet med spam till mejladresser började på allvar, blev det populärt att dölja den verkliga epostadressen. Tanken var att om adressen inte finns i klartext på webbsidan så kan det inte skickas något spam till den.

Idag har vi mycket mer avancerade spamfilter kopplade till vårt epostsystem och problemet kan hanteras på ett annat sätt. Det gör helt enkelt inte så mycket om mejladressen går att läsa i klartext eftersom spammeljen ändå inte behöver hamna i vår inkorg.

Nu anser vi alltså att det går bra att skriva ut epostadressen i klartext på webbisdorna.

Visste du att 99 procent av alla mejl är spam!?  Det är en häpnadsväckande siffra, men detta är alltså spammejl som upptäcks av vårt filter, läs mer statistik för spamfiltret vid Göteborgs universitet.

[important title=”Olika sätt att inte skriva ut mejladresser”]En vanligt förekommande variant var att byta ut at-tecknet mot något som en människa kan läsa, men som en maskin inte förstår, till exempel kunde cmshelp@gu.se bli cmshelp(a)gu.se. Om detta görs likadant varje gång är det förmodligen ganska lätt att läsa av även för en maskin.

På Göteborgs universitets webbplats började vi använda en mer avancerad teknik som helt döljer epostadressen men som via ett formulär gör det möjligt att skicka mejl ändå. Den här varianten använder vi fortfarande i till exempel kontaktformulären för ”Sidansvarig” som finns längst ner på varje sida.[/important]