Nya kurser Siteimprove e-skola november 2020

Dessa kurser och webbinar kommer att hållas under november:

  • Grundkurs: QA/Tillgänglighet/Policy/Dashboards
  • Tillgänglighet: Har du frågor kring manuella tester? Hjälp oss att bli bättre genom att delta i detta diskussionsforum där vi gemensamt pratar om manuella tester.
  • Introduktion i Analytics: Den ideala redaktörs-dashboarden.

Här får du länkar till höstens kurser, e-bibliotek och e-skola. Spara gärna länkarna som favoriter så att du alltid hittar tillbaka 😊

Nytt lagkrav på tillgängliga webbplatser

Hösten 2018 träder ett nytt EU-direktiv i kraft som handlar om att öka tillgängligheten på webben. Här i vårt senaste blogginlägg tittar vi närmare på direktivets innebörd samt betydelsen av begreppet tillgänglighet

Vad säger EU-direktivet?
Det nya EU-direktivet gäller för offentliga myndigheters webbsidor som publiceras efter den 23 september 2018. Det betyder att direktivet gäller oss på Göteborgs universitet och vår nya webb som ska lanseras 2019.

Direktivet innebär kortfattat att medlemsstaterna ska ”säkerställa att offentliga myndigheter vidtar de åtgärder som är nödvändiga för att göra sina webbplatser och mobila applikationer mer tillgängliga genom att göra dem möjliga att uppfatta, hanterbara, begripliga och robusta.”

Vad menas med tillgänglighet?
Tillgänglighet är ett begrepp som kan avse flera olika saker. Det gäller delvis med den breda betydelsen att information och tjänster ska gå att nå (servern åtkomlig, filformatet läsbart, säkerheten god, prestanda acceptabel och så vidare). Men framför allt gäller det här i betydelsen att information och tjänster ska kunna användas av alla människor oavsett till exempel funktionsnedsättning.

När vi bygger en webbplats och producerar innehåll till den kan vi alltså inte tänka tillgänglighet utifrån en genomsnittlig användare. Vi måste tänka utifrån ett brett spektrum av olika användare med olika förutsättningar. De här sammanhangen förklaras på ett föredömligt sätt av Post- och Telestyrelsen i inlägget ”Vad menas med tillgänglighet?”.

En webb för alla
Sammanfattningsvis handlar det nya lagkravet om att ingen ska få känna sig exkluderad på grund av var man bor, hur mycket pengar man har, hur webbplatsen är strukturerad, huruvida man har en funktionsvariation eller inte, eller hur språkkunnig man är. Tillgänglighet bygger dessutom på att den tekniska lösningen är stabil och att man inte ska behöva bekymra sig om säkerhet.

Om att anpassa webbplatsen för maximal tillgänglighet säger PTS så här: Det som är nödvändigt för 10 procent av användarna underlättar för 30 procent och är bekvämt för alla.
PTS påminner också om att en av fem användare har en funktionsnedsättning, som kan vara permanent eller tillfällig och kan innebära olika grad av svårighet eller begränsning. Några exempel på hur svårigheterna kan se ut, och hur en webbplats kan göras mer tillgänglig, finner du på: webbriktlinjer.se.

Dagens tillgänglighetskrav
Redan idag finns det riktlinjer om en tillgänglighetsanpassad webb som vi som myndighet bör följa. Gå gärna in på sidorna om tillgänglighet i Medarbetarportalen för att få konkreta råd om hur du kan göra information på er nuvarande webbplats åtkomlig för alla besökare.